De mini bieb voor planten

Mini Stek

De mini bieb voor planten

Veel mensen zijn bekend met de mini bieb. Een kastje, vogelhuisje of andere creatie waarin boeken staan, vaak voor een huis of openbaar gebouw. Hier kan je jouw boek ruilen voor een ander boek van iemand die daar zijn of haar boek weer heeft geplaatst. Zo circuleren de boeken door heel Nederland en kan iedereen gratis boeken lezen.

De mini Stek is gebaseerd op ditzelfde idee. In plaats van boeken ruilen wij plantjes. Van zonnebloemen tot aardbeienplant, van courgette tot roos. Het leek mij een leuk idee om dit in onze buurt te plaatsen en heb dit zodoende voor mijn huis geplaatst. Zo kan iedereen in de buurt plantjes ruilen en de tuin vol zetten met mooi en eetbaar groen. Goed voor de bloemetjes en natuurlijk de bijtjes om het toch maar even te zeggen.

Leuke tip voor in het bos, duin of in de tuin. Met de Google Lens app kan je planten herkennen met de camera van je telefoon. Zo kan je ook de plantjes bekijken in de Mini Stek en kijken of er iets leuk tussen zit voor bij jou in de tuin of balkon.Voor ons huis hebben wij een Mini Stek gemaakt van hout en materialen die overbleven. Potjes van het tuincentrum hebben wij opgespaard zodat mensen deze kunnen vullen met hun eigen stekje. Op deze manier kan de hele buurt plantjes ruilen met elkaar voor gevarieerde tuinen en balkons. Zelf ook een Mini Stek bouwen?


Tips voor thuis

  • Maak de Mini Stek van materialen die je nog hebt liggen om zo de kostte te besparen en toch wat leuks voor jou buurt neer te zetten.
  • De vorm maakt niet uit, wees zo creatief als je zelf wil. Zelf heb ik gekozen voor een Mini Stek op heup-hoogte zodat mensen er makkelijk bij kunnen.
  • Zorg voor een stevige constructie die wel tegen wat wind kan.
  • Gebruik je houten poten? Zet deze niet direct in de aarde. Maar op een harde ondergrond zodat de poten niet gaan rotten.
  • Zorg voor een overkapping. Het gaat om kleine plantjes (stekjes), ze kunnen nog niet heel veel hebben.
  • Vraag je vrienden, buren en kennissen om potjes van het tuincentrum. Deze kan je weer gebruiken om jouw stekjes in te doen.
  • Blijf circulair en duurzaam denken. Beter voor jou en je woonomgeving. Zo helpen alle kleine beetjes.
  • Deel jouw Mini Stek op social media #ministek

Heb jij ook mooie duurzame idee├źn of heb je zelf een Mini Stek gebouwd? Plaats een reactie en deel het op deze manier met Nederland. Bedankt namens Spliterwt